A cég visszautasítja a Greenpeace Magyarország hamis vádjait

Budapest, 2016. május 12. – A Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV Zrt.)kezelésében lévő almásfüzitői vörösiszap tározókkal kapcsolatban a Greenpeace Magyarország sajtótájékoztatót tartott. Az eseményen olyan megalapozatlan állítások hangzottak el, amelyeket a TKV Zrt. nem hagyhat szó nélkül. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. bizonyíthatóan érvényes engedély birtokában, törvényesen működik Almásfüzitőn, végzi, immár 20 éve, a tározók porzásmentesítését.

A Greenpeace sajtótájékoztatójának apropóját vélhetően az adta, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya elutasította a Tatai Környezetvédelmi Zrt. öt évente esedékes engedély-felülvizsgálati kérelmét. A cég a döntéssel nem ért egyet, ezért élve a jogi lehetőséggel, fellebbezést nyújtott be az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséghez.

Az eredmények bizonyítják, hogy az almásfüzitői tározókon alkalmazott hulladékkezelési technológia megfelel az EU-s irányelveknek, és nem gyakorol negatív hatást az emberi egészségre sem a környezetre. A dokumentációk kiértékelése és elbírálása jelenleg is folyik a hatóságoknál.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. által benyújtott tényfeltárás eredményei bizonyítják, hogy a térségben fellelhető szennyezettség egyértelműen az egykori timföldgyár és más korábbi ipari létesítmények működéséhez köthető.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. benyújtotta az illetékes hatóságoknak a hatályos jogszabályok szerinti, tevékenységével kapcsolatos felülvizsgálatot. A kötelező formai részek mellett hatásvizsgálati elemeket is tartalmazó felülvizsgálatot nemzetközileg is elismert magyarországi szakértőcsoportok (cégek, egyetemek, tudományos intézetek, független szakértők) végezték el.