A cég visszautasítja a Greenpeace Magyarország hamis vádjait

Budapest, 2016. május 12. – A Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV Zrt.)kezelésében lévő almásfüzitői vörösiszap tározókkal kapcsolatban a Greenpeace Magyarország sajtótájékoztatót tartott. Az eseményen olyan megalapozatlan állítások hangzottak el, amelyeket a TKV Zrt. nem hagyhat szó nélkül. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. bizonyíthatóan érvényes engedély birtokában, törvényesen működik Almásfüzitőn, végzi, immár 20 éve, a tározók porzásmentesítését.

A Greenpeace sajtótájékoztatójának apropóját vélhetően az adta, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya elutasította a Tatai Környezetvédelmi Zrt. öt évente esedékes engedély-felülvizsgálati kérelmét. A cég a döntéssel nem ért egyet, ezért élve a jogi lehetőséggel, fellebbezést nyújtott be az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséghez.

Amíg a jogerős döntés meg nem születik, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. továbbra is érvényes hulladékhasznosítási engedély birtokában, törvényesen működik Almásfüzitőn. A Kormányhivatal az elutasító határozatában is kijelentette, hogy „… a Hatóság nem találta indokoltnak az Ügyfél által folytatott tevékenység felfüggesztését vagy megtiltását.”

Az almásfüzitői vörösiszap tározó nem veszélyes a környezetére. Egy korábbi határozatában, –amelyben a teljeskörű tényfeltárást fogadták el– maga a győri hivatal is elismerte, hogy a Tatai Környezetvédelmi Zrt.munkája hasznos. Sőt, az elutasító határozat is több ponton komoly elismeréssel illeti a TKV Zrt. tevékenységét. Az indoklásban szerepel például, hogy Almásfüzitőn a bekerülő veszélyes hulladékok a technológia során elveszítik hulladék jellegüket. A Kormányhivatal egyebek mellett kijelenti, hogy a Tatai Környezetvédelmi Zrt. által alkalmazott technológia az elérhető legjobb technika, ami egyben azt jelenti, hogy a leghatékonyabb a környezet egészének magas szintű védelme szempontjából.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. technológiája, amelynek segítségével az almásfüzitői vörösiszap-tározókat lefedi, tökéletesen megfelel a magyarországi és európai hulladékkezelési szabályoknak. A cég munkájának eredményeként megszűnt a vörösiszap-kiporzás, radikálisan csökkent a korábbi időkből ott maradt talajvízszennyezés. Ma már a tározók jelentős részét növényzet borítja, a kihelyezett fedőrétegen újraéledt a természet, állatok vették birtokba a területet. A környező lakosság ismeri és támogatja a cég munkáját. Elismert szakértők is állítják: a cég tevékenysége a legjobb megoldás a lehetséges változatok közül.

A legnevesebb magyar környezetvédelmi szakjogászok álláspontja szerint „…a hulladéklerakó takarására szolgáló, a növények megtelepedését elősegítő fedőanyag előállítása megfelel a hasznosítás céljának, hiszen egyébként erre természetes anyagot kellene felhasználni. Az elérhető legjobb technika és az összességében legjobb környezeti eredmény ebben az összefüggésben valójában azonosítható.”

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. munkája teljesen átlátható, ellenőrizhető. A Kormányhivatal 20 éve folyamatosan vizsgálja az előállított fedőanyagot, amelyet a cég csak a hivatal jóváhagyását követően helyezhet ki a területre. A cégnek a tárózókon és a környezetükben 35 évre fenntartási és ellenőrzési kötelezettsége van, amelyre külön pénzügyi alapot képezve tudatosan készül.