A Tatai Környezetvédelmi Zrt. benyújtotta az illetékes hatóságoknak a hatályos jogszabályok szerinti, tevékenységével kapcsolatos felülvizsgálatot.

A kötelező formai részek mellett hatásvizsgálati elemeket is tartalmazó felülvizsgálatot nemzetközileg is elismert magyarországi szakértőcsoportok (cégek, egyetemek, tudományos intézetek, független szakértők) végezték el.

Az eredmények bizonyítják, hogy az almásfüzitői tározókon alkalmazott hulladékkezelési technológia megfelel az EU-s irányelveknek, és nem gyakorol negatív hatást az emberi egészségre sem a környezetre. A dokumentációk kiértékelése és elbírálása jelenleg is folyik a hatóságoknál.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. által benyújtott tényfeltárás eredményei bizonyítják, hogy a térségben fellelhető szennyezettség egyértelműen az egykori timföldgyár és más korábbi ipari létesítmények működéséhez köthető.

A cég hulladékkezelési gyakorlata biztonságos, az annak eredményeként végrehajtott rekultiváció pozitív hatással van környezetére, megfelel az EU-s irányelveknek, és nem gyakorol negatív hatást sem az emberi egészségre, sem a környezetre. A tározók környezetében lévő élővilág négy évszakos vizsgálata alapján kimutatható, hogy az évtizedekkel ezelőtti szennyezés során roncsolódott természeti értékek állapota jelentősen javult, ma már kielégítő állapotú, a jelenlegi tevékenység pedig nincs rá negatív hatással.

A felülvizsgálat a hulladékkezelés gyakorlatát jogi szempontból is értékeltette, amely alapján a cég az elérhető legjobb technológiának (BAT) megfelelő hulladékkezelési tevékenységet végez. A TKV a hulladékkezelés eredményeként talaj-helyettesítő terméket, úgynevezett fedőanyagot állít elő, amely bizonyítottan alkalmas roncsolt területek, felhagyott tározók rekultivációjára. A fedőanyag mezőgazdasági kihelyezésre is alkalmas. A fedőanyag alkalmazásával a cég biztosítja a természetes talajok védelmét is, amely az EU-ban szintén kiemelt környezetvédelmi cél.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. bízik abban, hogy a környezetvédelmi hatóságoknak átadott dokumentáció az EB számára is megfelelő adatokat szolgáltat az eljárás megnyugtató lezárásához.