A Greenpeace 2011. október 13-án tartott sajótájékoztatóján számos téves információt hangozatott az almásfüzitői, évtizedek óta felhagyott, kiszáradt vörösiszap tározó porzásmentesítő rekultivációjával kapcsolatban. A félreértéseket tisztázandó a Tatai Környezetvédelmi Zrt. környezetvédelmi igazgatójaként megbeszélésekre hívtam a Greenpece szakértőit, amire tegnap Szegfalvi Zsolt, a nemzetközi szervezet ügyvezető igazgatója válaszolt. A Greenpeace nevében tilos, a sajtó elől elzárt tárgyalásokat ajánlott „az elkövetkező hetekben“

Majd néhány órával a titkos tárgyalásokra invitáló nyilatkozat után öt országból hozott Greenpeace aktivisták és több országból érkező TV stábok előtt, illegális akció keretében megpróbálták elfoglalni az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség székházát és már többször cáfolt, téves és hamis állításokat tettek a Tatai Zrt. környezetvédelmi tevékenységével kapcsolatban.

A fentiekkel kapcsolatban kijelentem: a Tatai Környezetvédelmi Zrt. továbbra is készen áll arra, hogy megbeszéléseket folytasson a Greenpeace szakértőivel. Az azonban nem járja, hogy a szervezet nyilvánosan gyalázza cégünk munkáját, hamis de legalább is téves állítások sorát teszi közzé rólunk a világ legtávolabbi pontjairól idehozott újságírók előtt, majd pedig a szakmai vitát titokban, a sajtó és a közvélemény kizárásával akarja lebonyolítani. Ez a magatartás engem arra emlékeztet, amikor valaki előbb lő, és csak utána kérdez.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. tevékenysége nem titokban folyik, hanem teljes nyilvánosság mellett. Évtizedek óta dolgozunk a környezetvédelemért, az almásfüzitői tározókat 80%-ban lefedtük, az egykor halott területet élővé, zölddé és kiporzásmentessé tettük. Nincsenek titkaink, ezért érthetetlennek tartjuk, hogy miért kellene titkos megbeszéléseket folytatnunk a Greenpeace-szel?!

Tehát a Tatai Zrt. kész a tárgyalásokra, de csak teljes nyilvánosság mellett, és csak akkor, ha a Greenpeace felhagy törvénytelen akcióival és a Magyarország valamint a Tatai Környezetvédelmi Zrt. elleni lejárató nemzetközi kampánnyal.

Farkas Béla
Környezetvédelmi igazgató