A Tatai Környezetvédelmi Zrt. által támogatott Egészségklub 2014 szeptemberi találkozójának témája ezúttal az osteoporosis, ismertebb nevén a csontritkulás volt. A házigazda Varsányi Balázs doktor Bády Réka, gyógytornász egyetemi oktatót hívta meg ezúttal, hogy interaktív előadást tartson Almásfüzitőn.

A csontritkulás olyan betegség, mely a csontok szerkezetét megváltoztatja, törékennyé teszi. A betegség tüneteit sokáig nem is érezhetjük magunkon, azonban az ingerlékenység, a kimerültség intő jelek lehetnek. Ha nagy a baj, akkor nem ritka a hátfájás, sőt a testmagasság csökkenése sem. Azt is megtudtuk, hogy a férfiak általában időskorukban szenvednek ettől a kórtól, míg a nőknél nem ritka, hogy már a változó évek alatt jelentősen romlik a csontozat állapota.

A vállalkozó szelleműek a gyógytornász vezetésével olyan gyakorlatokat próbálhattak ki, amelyek segítenek abban, hogy a kialakulóban lévő csontritkulás tüneteit mérsékeljük, vagy szerencsés esetben megelőzzük.

Fontos tudni, hogy mindannyian tehetünk a betegség ellen, egy kis mozgással, tudatos táplálkozással, a dohányzás mellőzésével.

Olyan feladatokat válasszunk, amelyek megfelelnek egészségi állapotunknak, állóképességünknek! Szemléletes példa, hogy ha valaki erősen túlsúlyos, akkor nem érdemes futással kezdenie az életmódváltást, hiszen többet árt magának, mint használ: tönkreteszi csontjait, ízületeit a túlzott terheléssel.

Figyeljünk arra is, hogy mit eszünk! Fogyasszunk minél több kalciumot és magnéziumot: a tejtermékek, a halak, a hüvelyes zöldségek, valamint a mák mind olyan táplálékok, amik segítenek megőrizni csontjaink egészségét. Kerüljük a túlzott édességfogyasztást, a sót és néhány üdítőitalt is (pl. kóla), amelyek gátolják a kalcium felszívódását, így előidézve a csontrendszer gyengeségét.