5 darab maketteken mutatja be az almásfüzitői VII-es számú vörösiszap-tározót a Tatai Környezetvédelmi Zrt. A modellek a tározó gátjainak felépítését, a tározó lefedésére használt mesterséges talaj készítését és a rekultiváció eredményeit szemléltetik. Bejelentkezés után, a cég központjaiban tekinthetőek meg a makettek, illetve nyílt napokon, rendezvényeken, előzetes egyeztetés után iskolákban és más intézményekben is kiállításra kerülnek.

A gátakról készült makett bemutatja, hogy a tározó oldalfalai több méter szélesen nyúlnak be a tározó felé, a gát legnagyobb szélessége meghaladja a 20 métert. A modellen feltüntették, hogy a Duna-védművek hogyan csatlakoznak be homogén módon a VII-es tározó gátjába. A makett azt is szemlélteti, hogy a tározót védő töltés méterekkel magasabb, mint a környező árvízvédelmi gátak. Könnyen érthetővé válik az is, hogyan erősítették meg kövekkel a falát a bős-nagymarosi vízlépcső előkészületeként.

A tározón zajló munkálatokról készült makett leginkább egy izgalmas terepasztalhoz hasonlít. A területen dolgozó munkagépeket méretarányos makettgépek jelenítik meg. A maketten pontosan nyomon követhető, hogyan lesz a beérkező hulladékból mesterséges talaj, az egyes munkafázisok megismerésével érthetővé válik a vörösiszap-tározó lefedésére felhasznált fedőréteg készítésének folyamata.