A Tatai Környezetvédelmi Zrt. ipari hulladékból és melléktermékekből biodegradációs eljárás alkalmazásával állítja elő azt a rekultivációs fedőréteget, amellyel lefedi a vörösiszap-tározókat. A munkát már okos gépek is segítik.

A lefedett területekről így a szél már nem tudja kifújni az egészségre ártalmas szilárd vörösiszap-szemcséket, megszűnik a kiporzás-veszély. A beérkező hulladék nem minden esetben homogének, így előkezelés nélkül kerülhetnek a hasznosítási folyamatba. Ezeket a főként műanyag, fém és gumi hulladékokat, illetve köveket az előkészítés során egy speciális, rostáló géppel válogatják ki. A technológiában nem használható, kiválogatott anyagokat feljogosított hulladékkezelőnek adja át a cég, vagy a nagyobb köveket útépítésre használja.

Az Egyesült Államokban gyártott mobil rostagép 18 tonna súlyú, 3,7 méter magas, 14 méter széles és 12 méter hosszú. A mobil elnevezés arra utal, hogy saját „lábán” is át tud menni az egyik munkaterületről a másikra. Igaz, nem rohamtempóban, hiszen „csúcssebessége” alig 1,3 kilométer per óra, de több mint 45 fokos emelkedőt is képes leküzdeni. Ha nagyobb távolságot kell megtennie a rostagépnek, trélerre emelik, és úgy szállítják.

A rostagépbe egyszerre több mint 5 köbméter anyagot lehet markolóval adagolni, ez körülbelül egy 2x2,5 méteres földkupacnak felel meg. A megközelítőleg 250 tonnányi adagot egy óra alatt képes szétválogatni. Ehhez 8 liter gázolajat használ fel, ami nyolcórás napi műszakban több mint 60 liter fogyasztást jelent. Ennek megfelelően hatalmas az üzemanyagtartálya is, egyszerre 145 liter dízelüzemanyag fér bele.

A szerkezet nagyság szerint válogatja szét a szilárd hulladékot. Csak a legfinomabb, 3 centiméternél kisebb részek kerülhetnek a rekultivációs fedőréteget előállító technológiai folyamatba. A nagyobb kövek egy részét egy másik speciális géppel összetörik, hogy útépítéshez alkalmassá tegyék. Egy újítással a vasat is könnyen ki lehet válogatni, az eljárás egyszerű, egy nagy mágnest tesznek a futószalaghoz, ami magához vonzza.

A mobil rostagép, felváltva egy korábbi technológiával működő osztályozó gépet, néhány hónapja dolgozik a VII-es tározón, kezelője szerint sokkal hatékonyabb és gyorsabb munkát végez, mint elődje.