2013. november 26-án a Községi és Iskolai Könyvtárban tartotta klubdélutánját a Tatai Környezetvédelmi Zrt. által támogatott Füzitői Egészség- és Életmódklub. Dr. Varsányi Balázs a téli felkészülésről beszélgetett vendégeivel, akik az orvosi szemlélet mentén természetes egészségmegőrző módszereket mutattak be.

Az életmód klub vendégei ezúttal is tapasztalt szakemberek voltak. Dr. Papp János háziorvos és homeopata, illetve Kökény Mária természetgyógyász, fitoterapeuta előadásai egyértelműen erősítették egymást. Mindketten egyetértettek abban, hogy az egészség megőrzésében, kezdeti és nem komoly betegségek kezelésében, illetve a rehabilitációban kiváló módszereket nyújt a természetgyógyászat, a homeopátia. Azonban elhúzódó, komolyabb betegség esetén nagyon fontos, hogy orvoshoz forduljunk!

A téma a téli egészségmegőrzés, immunerősítés volt, így mindkét előadó a jól bevált természetes megoldásokról beszélt. Elmondták, hogy nagyon fontos az önismeret. Tudni kell, hogy mikor lehet próbálkozni természetes gyógymódokkal és mikor kell feltétlen orvoshoz fordulni. A szakembereket nem lehet helyettesíteni semmiféle csodaszerrel sem.

Egyikük szerint sem kérdés, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni az egészséges táplálkozásra. Kerülni kell a mesterséges alapanyagokat, ízfokozókat. Télen is k sok zöldséget, gyümölcsöt kell enni, de a nyers fogyasztás mellett ajánlott a főzelékzöldségek bevitele is, amelyekből tápláló és melegítő ételeket lehet készíteni, legyen az akár leves, főzelék, vagy köret.

Az étkezés azonban csak akkor eredményes az egészség megőrzése érdekében, ha fokozatos az áttérés a számunkra megfelelő ételekre. Az egyszeri, fogyókúrához hasonló kampányszerű „életmódok” váltogatása csak ellenkező hatást vált ki. Egyszerű receptekkel olcsón és változatosan lehet étkezni. A legtöbb fűszer gyógyító erővel is bír, nem csak színesíti az ételeket. Papp János külön kiemelte a gomba fogyasztásának előnyös élettani hatásait.

Az étkezés mellett a mozgás az egyik legjobb immunerősítő. Ki-ki korának, fizikai állapotának megfelelően sétával, tornával, vagy bármely más aktivitással javíthatja fizikai állapotát, erősítheti egészségét, valamint az ember kedvére is jó hatással van egy kis mozgás. Az egyik hölgyhallgató, kihasználva a lehetőséget, egyből meg is hívott mindenkit egy kis kímélő tornára, amelyet Füzitőn szerveztek maguknak.

Nagy derültséget váltott ki, amikor elhangzott, hogy az alkoholfogyasztás is egészséges! Azonban mértékkel: azaz maximum napi egy pohár sör vagy bor. Ép testben, ép lélek, tartja az ókori bölcsesség. Ezt megerősítette Varsányi Balázs is, aki elmondta, hogy rejtvényfejtéssel, olvasással a mentális frissességet is meg lehet őrizni.

Kökény Mária jóvoltából szárított kínai gyógynövényeket is kóstolhatott a közönség. A ginzeng gyökér, bár nem a legízletesebb, de erősíti az immunrendszert, javítja a szellemi, fizikai aktivitást. Ajánlotta, hogy bátran vásároljunk a Kínából származó, ellenőrzött minőségű gyógyhatású készítményekből is, hiszen az orvostudomány egyik bölcsője a távol-keleti kultúra.