Beköszöntött a tavasz, megérkeztek Almásfüzitőre is a partifecskék. Az Afrikából visszatérő vándormadár „szokásához híven” csapatostul jelent meg egyik környékbeli kedvenc helyén, az almásfüzitői VII-es számú vörösiszap-tározón.

A terület mesterséges talajjal lefedett részén több mint 10 éve alakított ki a partifecskék számára fészkelőhelyet a tározót kezelő Tatai Környezetvédelmi Zrt. A cég körülbelül 3 ezer köbméter homokos-löszös talaj felhasználásával egy 3-4 méter magas löszfalat hozott létre.

A csaknem 20 méter hosszúságú falba átlagosan 100 partifecske család költözik be április közepétől kezdve. Fészekrakás előtt egy akár 1 méter mélységet is elérő lyukat vájnak a löszfalba, a tojó itt költi ki két hét alatt 4-6 tojását. A kicsinyek körülbelül 3 hét után hagyják el a fészket.

A VII-es tározón kialakított löszfal ideális költőhely a partifecskéknek. Meredek domboldalba vájják fészküket, ezért a Tatai Környezetvédelmi Zrt. szükség szerint évente, kétévente – még a madarak tavaszi visszatérte előtt – gépekkel rendbe teszi a löszfalat.

Közel a Duna, az Európa legkisebb fecskefajának számító partifecske könnyen talál magának táplálékot, rovarokat, többségében szúnyogokat. A ragadozó madarak közül csak a vércse és a kabasólyom tudja röptében elfogni a jól és gyorsan repülő partifecskét – ez a két ragadozó madár meg is jelenik rendszeresen a VII-es tározó környékén.

A löszfal időről-időre lakhelyet biztosít a területre beköltöző rókáknak is, amelyek a mesterséges talajjal lefedett részeken elszaporodott egerekre és pockokra vadásznak – a partifecskékre nem jelentenek komoly veszélyt.

A partifecske Magyarországon védett, eszmei értéke 10 ezer forint.