November végén sikeresen debütált a Füzítői egészség- és életmódklub. Mindazok, akik jelen voltak november 30-án pénteken délután Almásfüzitőn a Községi és Iskolai Könyvtárban, fontos kérdésre is választ kaptak.

Lendületesen indult egy új és jó kezdeményezés a településen. Az önkormányzat a Tatai Környezetvédelmi Zrt. támogatásával egészségklubot szervezett. Már az induló esemény előrevetíti a tervezett sorozat sikerét, nagy volt az érdeklődés, a település lakói nagy számban megjelentek. Doktor Kopácsi László előadását a stresszről az összegyűlt közönség nagy érdeklődéssel fogadta.

Az önkormányzat a klub ötletével még ősszel megkereste a Tatai Környezetvédelmi Zrt. menedzsmentjét, akik szívesen álltak a kezdeményezés mellé. A klub programja összhangban van a cég környezet- és egészségvédelem iránti elkötelezettségével, ezért az elvi igent egy alapos szervező-előkészítő munka követte, amelyben oroszlánrész jutott dr. Varsányi Balázs esztergomi házi- és üzemorvosnak. Varsányi doktor úr, a klub házigazdája, javaslatot tett a klub tematikájára és előadóira is. Első előadónak Kopács László pszichiátert kérte föl, aki nem először jár füzitőn. A meghirdetett témához képest „Hogyan kezeljük a lelkileg nehéz helyzeteket?” a rendelkezésre álló közel két órában más témáról hallhattak a jelenlévők. Kopácsi doktor úr ugyanis szerette volna ha az egyik kapcsolódó fontos kérdést, a stresszt járják körül alaposabban. Így is lett.

Az érkezőket két kérdőív várta. Az egyik egy önteszt volt, ami kicsit segített ráhangolódni az előadásra, bár a témája elsősorban a depresszió volt. A hallgatósággal jól kommunikáló, barátságos Kopácsi doktor a rendezvényt a kérdőívek kiértékelésével kezdte, majd egy általános bevezető, a hangulatot oldó beszélgetés után részletes, a stressz minden kérdéskörére kiterjedő előadást tartott.

Szó volt a jó és rossz stresszről, a maximalizmus negatív következményeiről, valamint a szalámi technikáról: a riasztóan nagynak tűnő, ezért halogatásra kényszerítő feladatokat érdemes több, könnyen megvalósítható kisebb feladatra osztani. Aki figyelt, megtanulhatta, mik azok a SANG-ok, az úgynevezett spontán automatikus negatív gondolatok, és talán hosszabb távra meg is jegyezte, sőt, a hétköznapokban majd fel is ismeri, és nem enged csábításuknak. És ha a főnöke összevont szemöldökkel ránéz, nem arra fog gondolni, hogy biztosan hibázott és vele van baj. Az előadás gyakorlatban hasznosítható részeit fogadták a leglelkesebben a jelenlévők, ez a későbbi rendezvényekre is megfontolható tanulságot jelentett a szervezőknek.

Részben ezt igazolták vissza azok a kérdőívek, amelyeket a rendezvény végén tölthettek ki a vendégek.

Mindezeket értékelve a szervezők és atámogatók úgy döntöttek, hogy a sorozat folytatódni fog előreláthatólag februárban az alábbi témák egyikével:

• Az időskori cukorbetegség kialakulása, tünetei, kezelése (diéta, praktikus tanácsok, receptek)
  • Miért jó vagy rossz a koleszterin? Mit tegyünk, hogy egyensúlyban tartsuk a koleszterinszintünk?
  • Mi tegyünk, ha családunkban, barátaink között szenvedélybeteg (alkoholizmus, drog, szerencsejáték) van?