Vajon érdekli-e az alkoholizmus vagy pláne a drogtéma a füzitői embereket? A Tatai Környezetvédelmi Zrt. által támogatott Egészség Klub legutóbbi találkozója a szenvedélyek jegyében telt.

Egy kérdőíves felmérésben többen írták: szívesen eljönnének egy olyan klubdélutánra, ahol az alkohol a téma. Végeztek egy nem reprezentatív felmérés,ahol a válaszadók többsége úgy gondolta, hogy az alkoholizmus súlyos probléma Magyarországon, és szerintük a helyzet vagy stagnál vagy romlik. Ha pedig probléma, hát persze, hogy fontos, hogy beszéljenek róla.

Egy OECD felmérés alapján ugyanis a legtöbb OECD országban, és Magyarországon is, az elmúlt évtizedekben jelentős csökkenést regisztráltak az alkoholfogyasztásban: 1980 és 2009 között hazánkban 21 %-kal csökkent az alkoholfogyasztás mértéke, bár 2009-ben még mindig a legnagyobb fogyasztók között voltunk. 2010-ben, a további örvendetes csökkenésnek köszönhetően a fogyasztás mértéke itthon is az OECD átlag körüli értékre, 9,2 literre mérséklődött.

Több szakértő úgy gondolja, hogy a felmérési adatok nem tükrözik híven a valóságot, hiszen nem vesznek figyelembe minden tényezőt, vagy önbevallásosak, amikor is a megkérdezett nem feltétlen a teljes valóságot közli a kérdezővel.

Egy azonban biztos, az alkoholfogyasztás komoly egészségügyi és társadalmi problémák forrása. Dr. Vizúr János, pszichiáter szakorvos vállalta, hogy előadást tart „Alkoholizmus, a pusztító mámor” címen. Kiváló előadás volt, élvezetes stílusban. Aki ott volt, biztosan nem felejti el, mik is az alkoholizmus tünetei és mik a következményei, mik a pszichológiai jellemzői.

Aki pedig az „alkohol-függőség” tesztet kitöltötte, meglepődhetett, hogy milyen szűk a mezsgye a néha-néha iszom egy pohár bort és az alkoholista vagyok állapot között. Aki ezt a tesztet kitöltötte többé nem csaphatja be önmagát.

A következő előadó megrázó mondattal indított: Székely László vagyok, drogos. A délután ezen szakaszában, már mindenki tudta, hogy egy alkoholista, ha húsz éve nem ivott, akkor is alkoholista. Így van ez a drogfüggőkkel is. Székely László már 8 éve „tiszta”, mégis mindig így mutatkozik be. Abban a másfél órában, amíg ő beszélt, valóban azt kapták a hallgatók, amit a plakát szövege ígért: drogokról, drogfüggőségről hallhattak tabuk nélkül. Megrázó volt és felemelő, kérdéseket vetett fel, többen még az előadás után is ott maradtak, továbbfűzve a hallottakat. Egy fiatalember, aki megjárta a pokol minden bugyrát, elment a végsőkig, amíg ember elmehet, és képes volt visszajönni. „Soha nem késő” –mondta, mindig van visszaút, ezért azonban keményen meg kell küzdeni a drogosnak és családjának egyaránt. Nincsenek receptek, hogy mit tehet a szülő, ha a gyereke belesodródik ebbe a szenvedélybe. Egy dolog azonban bizonyos: feltétlen bizalom és szeretet nélkül, a közös „munka” felvállalása nélkül kevés esély van a gyógyulásra.