Budapest, 2015. augusztus 5., szerda (MTI)

„A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal elutasította az almásfüzitői vörösiszap-tározón hulladékhasznosítást végző cég működési engedélyének meghosszabbítására vonatkozó kérelmét, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. fellebbez a döntés ellen - tájékoztatta a cég az MTI-t szerdán.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. álláspontja szerint a kormányhivatal 2015. július 31-i határozatában nem a vörösiszap-tározókon végzett tevékenység szakmaiságát vagy pozitív környezeti hatásait vitatja, hanem jogértelmezési kérdéseket vet fel. "Az engedélyezési folyamatban a pozitív környezeti hatásokkal járó tevékenység jogszabályi változásoknak megfelelő értelmezése folyik" - írták. Ebben az értelmezésben véleménykülönbség van a kormányhivatal és a Tatai Környezetvédelmi Zrt. között, ezért a cég él fellebbezési jogával.

Hangsúlyozták, hogy a hulladékhasznosítási tevékenység összgazdasági érdek, a jelenlegi egyetlen járható, környezetbarát alternatíva, a tározók lefedése pedig mind a helyi lakosok, mind a természeti környezet számára kiemelten fontos.”