2016. május 16.

„A TKV-nek valóban nem adta ki a jogerős engedélyt a hatóság, ám ennek megszerzéséig jogszerűen működik. A Kormányhivatal az elutasító határozatában kijelentette ugyanis, hogy „a Hatóság nem találta indokoltnak az Ügyfél által folytatott tevékenység felfüggesztését vagy megtiltását”.

A technológia pedig, amellyel az évtizedekkel ezelőtt, az alumíniumgyártás melléktermékeként lerakott, és azóta megszilárdult vörösiszapot fedik, megfelel a magyarországi és európai hulladékkezelési szabályoknak. A veszélyes anyagokat biológiai úton semlegesítik, belőlük a földhöz hasonló fedőréteget készítenek, és ezzel fedik le a tározókat. Pontosabban csak az utolsó kazettát – a többit az elmúlt évtizedekben már lefedték. A vita valójában arról szól, hogy miközben a TKV működése nem változott semmit az elmúlt években, az európai uniós jogszabályok igen, és ezek harmonizálását az állam nem végezte el időben.”

A teljes cikk