2016. május 20.

„Ezek a tározók teljesen mások, mint a kolontáriak. Almásfüzitőn a vörösiszap a tározókban szilárd halmazállapotú, ha nem lennének körülötte gátak, akkor sem ömlene ki. A gátakat úgy építették meg, hogy a területen reálisan bekövetkezhető földrengéseknek is ellenálljon. A tavalyi év során ennek ellenére független szakértőkkel elvégeztettek egy felmérést, és ők megerősítették ezt. – A tevékenységünk nem veszélyezteti sem a Dunát, sem a környéket – folytatja a TKV Zrt. cégvezetője. – Az elmúlt két évben a részletes tényfeltárás, amelyet független szakértők végeztek, megállapította, hogy egyértelműen javult a környezet állapota. Nemcsak a kiporzás szűnt meg csaknem 100 százalékban, hanem a talajvíz állapota is javult. Almásfüzitőn ugyanis évtizedeken át működött több veszélyes üzem, köztük a timföldgyár. Működésük szomorú következménye volt, hogy elszennyeződött a talajvíz. Munkánk eredménye, hogy a talajvíz szennyezettsége egyértelműen és jelentős mértékben csökkent. Erre hatósági pecsétet is kaptunk. A győri kormányhivatal határozatba foglalta, hogy tevékenységünk hasznos a környezetre, ezért azt folytatni is kell. Érvényes engedélye van a Tatai Környezetvédelmi Zrt.-nek.”

Másik feladatuk a hulladékhasznosítás, ennek során állítják elő azt az anyagot, amellyel a tározókat lefedik. Ez elméletben azt jelenti, hogy többek között veszélyes anyagokból magasabb minőségű terméket gyártanak. Vagyis annak érdekében, hogy ne szántóföldről kelljen tiszta földet felszakítani és azzal fedni a tározót, a talajok tulajdonságaihoz hasonló minőségű anyagot állítanak elő.

A hulladék összetétele és származása időről időre változik.

– A múlt héten átvettek között van szennyezett, de nem veszélyes föld és veszélyes hulladéknak számító szennyvíziszap is, valamint maghomok és benzinkút kármentesítéséből származó olajos föld – mondja Deák.

A feldolgozás több hónapig, szennyező anyagtól függően akár egy évig is tarthat.

– A tározók lefedése azért volt időigényes, mert megfelelő hőmérséklet és levegő is kell a termék előállításához, télen például sokkal lassabban működik a biológiai folyamat – teszi hozzá a cégvezető.

Ha az új – ahogy nevezik – termék elkészült, másfél méteres vastagságban terítik le vele a vörösiszap felszínét. A fedőréteget a cég szerint folyamatosan ellenőrzik, ma is meg tudják mondani, hogy a tizenöt éve odakerült anyag összetétele továbbra is biztonságos-e – erre hatósági kötelezettségük is van.”

A teljes cikk