Már Komáromtól Tatabányáig, csaknem 25 kilométeres Duna-szakaszon működik a nyáron indult WFD Projekt (Waste Free Danube) - „A hulladékmentes Dunáért” elnevezésű uniós program, és a Dunába ömlő Által-érről is összegyűjtik a hulladékot.

A projektet szervező magyar cégek, a vízügyi igazgatósággal közösen azt követően döntöttek a kezdeményezés kibővítése mellett, hogy a hulladékok összegyűjtése során a vártnál kedvezőbb eredmények születtek.

A Waste Free Danube (WFD) Projekt – A hulladékmentes Dunáért program idén júliusban indult útjára Ausztriában, Magyarország júliusban másodikként csatlakozott a programhoz. A kezdeményezés az európai tengerek és tengerpartok megtisztítását célzó uniós összefogás egyik eleme, az eldobált hulladék egy része ugyanis a folyókon keresztül kerül a tengerekbe, így a vízgyűjtő területek megtisztítása megkönnyíti a tengerek és az óceánok tisztán tartását.

A WFD Projekt júliusi első hulladékgyűjtése során megközelítőleg 100 köbméter hulladék (ebből körülbelül 30 köbméter műanyag palack) gyűlt össze a Komárom térségében kijelölt területen. Az eredetileg kijelölt szakaszon ezután havonta végeztek hulladékgyűjtést. A begyűjtött hulladék mennyisége alapján kiderült, hogy a Duna partja hulladékkal telített, azonban a folyamatos hulladék utánpótlás kisebb mértékű, mint azt előzetesen várni lehetett. A szakemberek szerint ennek az az egyik oka, hogy Ausztriában is hatékonyan működik a program, illetve a korábbiakhoz képest Szlovákia felől is tisztábban érkeznek a folyók a Dunába.

„Egy hónap alatt folyamatosan vizsgáltuk a kijelölt szakaszt. A gyűjtés során összeszedett hulladék mennyisége azonban, azt kell mondjam, hogy szerencsére, nem szolgált annyi adattal, hogy a projekt hosszú távú célkitűzéseit illetően megfelelő statisztikai következtetéseket vonjunk le belőlük. Ezért úgy döntöttünk, hogy kiterjesztjük a munkát és további Duna-szakaszt vontunk be a projektbe” – mondta el Csaba Attila, a WFD Projekt szakmai tanácsadója.

A WFD Projekt területének kibővítéséhez szeptemberben vizsgálták át az érintett Duna-szakaszt, és kiderült, hogy a nagyobb mennyiségű hulladék az Által-ér torkolatánál gyűlik össze. Ezért szeptember végén a projektet kiterjesztették az Által-ér zsilipjéig, hogy megelőzzék a hulladék Dunába jutását. Az Által-ér Tatabánya térségéből érkezik, innen hozza magával a hulladékot. A gyűjtési munka hatékonyságát növelendő, egy úszógát is épült Tatabánya alatt, Vértesszőlős magasságában.

„Novemberben a Duna körülbelül 25 kilométeres szakaszát és a betorkolló Által-ér 15 kilométeres szakaszát monitorozzuk. A területről 15 tonna hulladékot gyűjtöttünk be, és válogattunk szét. Ami hasznosítható volt, azt továbbküldtük újrafeldolgozásra, a többi anyagot hulladéklerakókban és égetőkben ártalmatlanítottuk” – tette hozzá Csaba Attila WFD Projekt szakmai tanácsadója.

A WFD Projekt az év végén összegzi az eredményeket és a tapasztalatokat, majd készül egy tanulmány, amely segítséget nyújthat más magyarországi folyók megtisztításához is. A Duna 14 országon folyik keresztül, amíg beleömlik Európa legszennyezettebb tengerébe, a Fekete-tengerbe. A tervek szerint hamarosan valamennyi Duna-menti ország bekapcsolódik a programba, ezért a módszertant angol nyelvre is lefordítják, hogy külföldön is használni tudják.

A folyók és folyópartok megtisztítását célzó Waste Free Danube uniós kezdeményezéshez Magyarország az elsők között csatlakozott, a projekt három magánvállalat és a vízügyi igazgatóság szervezésében és közreműködésével valósult meg. A magáncégek közül a Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV Zrt.) a projekt projektmenedzsmentje mellett a szállítás, a logisztika és a biológiailag hasznosítható hulladék kezelését végzi, a tatabányai Mikrolin Kft. a műanyagot hasznosítja, a sárvári központú HUKE (hulladékkezelési) csoport pedig a fennmaradó hulladékot kezeli. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Start-munka program keretében csatlakozott a kezdeményezéshez, az állami tulajdonú belvízcsatornák és vízfolyásmedrek karbantartásába, így a területükhöz tartozó Duna-part megtisztításába közmunkásokat vont be.