Kedd déltől veszélyhelyzetet hirdetett ki Orbán Viktor kormányfő a Duna áradása miatt az érintett térségekre. A Duna mentén fekvő ipari létesítmények közül a Mol almásfüzitői kenőanyaggyára igényel gyors védelmet, ott már építik a mobilgátat

A miniszterelnök tegnap a kormányzati koordinációs bizottság ülése után elmondta: az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési forrásokat megnyitották, és megkezdték a szakemberek átcsoportosítását az árvízveszélyes területekre. A kormányzat mozgósítani tud körülbelül 8 ezer katonát, ugyancsak 8 ezer katasztrófavédelmi dolgozót, 1400 vízügyi szakembert és 3600 rendőrt.

A Duna mentén 40 termelőüzemet érinthet az árvíz, közöttük a Paksi Atomerőmű és a Mol százhalombattai kőolajfinomítója veszélyes üzem. Kossa György, a katasztrófavédelem országos iparbiztonsági főfelügyelője lapunknak elmondta: mind a 40 üzem rendelkezik belső védelmi tervvel, és a katasztrófavédelem ezekben a napokban folyamatosan ellenőrzi ezek betartását.

A paksi atomerőmű működését, biztonságát nem veszélyezteti a Duna áradása. A folyó gátja a paksi oldalon magasabb, a telephely teljesen védett területen fekszik – mondta el lapunknak Hamvas István vezérigazgató. Az áradó folyó által hozott uszadék kezelésérére is felkészültek, azok nem tehetnek kárt a berendezésekben. A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat éppen azt igazolta, hogy az atomerőmű felkészült az extrém helyzetekre, beleértve a hűtővizet biztosító Duna különösen magas, illetve alacsony vízállását is.

Az almásfüzitői vörösiszap-tározó gátjai négy méterrel magasabbak a hozzá csatlakozó árvízvédelmi gátaknál, ezért „nincs reális esély arra, hogy a tározó veszélyt jelentsen a környezetére. A katasztrófavédelem a bányakapitánysággal és a környezetvédelmi főfelügyelőséggel folyamatosan vizsgálják a tározót, de Kossa György szerint szinte elképzelhetetlen, hogy szennyezést okozzon a Dunában vagy a lakosságra.