Tatai Környezetvédelmi Zrt. mottója

A vörösiszapban sok ritkaföldfém (RFF) található, amelyek a technológiai ipar egy fontos alapanyagai

A ritkaföldfémek (RFF) a fogyasztói igények növekedésével váltak egyre értékesebb nyersanyag-forrásokká, felhasználásuk roppant sokrétű, kulcsszerepet töltenek be számos iparágban. Jelenlegi ismereteink szerint más anyagokkal nem is helyettesíthetők. Legfontosabb felhasználási területe a high-tech ipar, de a permanens mágnestől a katalizátorokig, optikai kábelek, lézerek, fényerősítők gyártásáig használhatók, a teljesség igénye nélkül.

Az RFF-bányák kimerülésével az újrahasznosítás ezen a területen is egyre nagyobb figyelmet kap. Az elhasznált elektronikai eszközök, ritkaföldfém mágnesek újra használhatóvá tételére már önálló iparág épült ki, illetve az alumínium- és az urángyártás melléktermékeiben is feldúsulnak a ritka földfémek.

Az alumíniumgyártás mellékterméke a vörösiszap. Az aprított és őrölt bauxitból lúggal timföldet állítanak elő, majd a timföldet elektrolízissel alumíniummá redukálják. A bauxit kilúgozása közben keletkező hulladék a vörösiszap. Nevét az iszapszerű állagáról és a jellegzetes vörösesbarna színéről kapta, amit a bauxitban jelenlevő vas-oxid okoz.

Változtassunk életünk minőségén!
Tatai Környezetvédelmi Zrt. Kereskedelmi Képviselet
Iroda: 2890 Tata, Baji út 9.
Telefon: +36 34 587 063
Fax: +36 34 587 064
E-mail: info@tkv.hu
2890 Tata, Baji út 9.
Telefon: +36 34 587 063
E-mail: kereskedelem@tkv.hu