Tatai Környezetvédelmi Zrt. mottója

A tározók bizonyítottan ellenállnak a várható környezeti hatásoknak

Az Almásfüzitői Timföldgyár 1950-1984 között a közeli Duna-parti területeken kialakított tározókat használta veszélyes hulladéka lerakására. Az azóta érintetlen anyag az elmúlt 30 évben kiszáradt, állaga agyagszerű. Felülete porózus, így lefedése nélkül kiporzásra hajlamos. A rekultivációt végző ötven tonnás földmunkagépek évek óta dolgoznak rajta.

A zagyterek megépítésénél a fő cél a zavartalan termelés biztosítása volt, így a hulladék gyors és egyszerű elhelyezése. A 6-8 méter magas töltésekkel körülvett tározókat alulról és oldalirányból agyagszigetelésű műszaki védelemmel látták el. Feltöltésüket követően a felületi védelem hiánya miatt a környékbeli települések hosszú éveken keresztül szenvedtek a kiporzás miatt.

A gátak és a vörösiszap is vízzáró tulajdonságúak, ezáltal a környezettel való kapcsolata minimális, szennyező potenciálja elhanyagolható.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. 2010-11-ben átfogó talajmechanikai és töltésállékonysági-vizsgálatot végzett. A több mint 300 db talajminta geotechnikai vizsgálata alapján kijelenthető, hogy a gátak stabilitása az EUROCODE7 műszaki irányelvben előírt határértékeken belüli, azaz egy esetleges 4,5M földrengés sem okozna bennük semmiféle károsodást.

IDÉZET

„A vizsgálatok és számítások alapján a I.-VII. tárolók gátjának biztonsági tényezője meghaladja a szabványban leírt 1,35 értéket. A vizsgálat nem talált olyan elváltozást, károsodást, amely a gát tönkremenetelét okozhatja.” (A Veszprémi Bányakapitányság megállapítása a vizsgálatokkal kapcsolatban, 2011. szeptember 27.)

Változtassunk életünk minőségén!
Tatai Környezetvédelmi Zrt. Kereskedelmi Képviselet
Iroda: 2890 Tata, Baji út 9.
Telefon: +36 34 587 063
Fax: +36 34 587 064
E-mail: info@tkv.hu
2890 Tata, Baji út 9.
Telefon: +36 34 587 063
E-mail: kereskedelem@tkv.hu