Május 28-án hosszabb szünet után, a Könyvtárban tartotta klubdélutánját a Tatai Környezetvédelmi Zrt. által támogatott Füzitői Egészség- és Életmódklub. A házigazda ezúttal is Varsányi Balázs doktor úr volt, meghívott vendégünk pedig Dr. Horváth Tamás, szemorvos. A téma Időskori szembetegségek korai felismerése, megelőzése, helyes kezelése volt.

Kulcsinformáció

Örömmel tapasztaltuk, hogy a hosszú szünet ellenére, vagy éppen azért, szép számban gyűltek össze az érdeklődök. Jelen voltak a Klub törzslátogatói, illetve új résztvevők is akadtak. Örömteli, hogy egyre többen érdeklődnek az egészségesebb életmód iránt, és vállalnak felelősséget saját- és családjuk egészségéért.

Dr. Horváth Tamás rövid igényfelmérést követően rátért a közönséget legjobban érdeklő, és leginkább érintő témára, amely a szürke hályog volt. Bemutatta a szem anatómiáját, majd elmondta, hogy a szürke hályog a szem igen gyakori, időskori elváltozása, amely a szemlencse elhomályosulását jelenti. Általában igen lassan alakul ki, és sajnos megelőzni nem lehet. Ritka esetekben előfordul gyors lefolyású kialakulás is, ezt általában valamilyen sérülés okozza. Erre a szembetegségre a nők hajlamosak. 40 éves kor felett a kor előre haladtával a kialakulás veszélye exponenciálisan nő. A szürke hályog ma már ambulánsan, gyakorlatilag fájdalommentesen műthető. A beavatkozás indokolttá akkor válik, ha a beteget a látás romlása zavarja a mindennapokban. A műtét során eltávolítják az elszürkült lencsét, melyet egy korszerű műlencsével helyettesítenek. Vannak az általánosan elterjedt lencsénél modernebb, ám nagyon drága változatok, amelyekkel a szemüveg is kiváltható, de ezek még nem teljesen bevált technikák, ezért nem javasoltak. Horváth doktor a műtéti eljárást egy kisfilmmel illusztrálta, ami nagy sikert aratott.

Következő téma a zöld hályog volt, amely a szürke hályoghoz képest egészen más, komolyabb betegség. Szerencsére ez is gyógyítható, korai felismerésével elkerülhetőek a szövődmények. Kialakulásának során a szemben található ún. csarnokvíz elfolyása akadályokba ütközik, ennek oka a szemnyomás megemelkedése, az ebből következő vérellátási zavar következtében pedig az ideghártya elpusztul. Fontos a korai felismerés. Vannak állapotok, amelyek azonnali beavatkozást igényelnek, ha olyan mértékben emelkedik, ingadozik a szemben lévő nyomás, hogy elviselhetetlen fájdalmat érzünk. Általában viszont fájdalom nélkül, lappangva alakul ki, ezért nagyon fontos a szűrés. A zöld hályog kezelését mindig a típusa határozza meg, ez lehet gyógyszeres kezelés, illetve műtéti eljárás.

A szintén inkább idősebb korban, sokak által tapasztalt tünetről, a szemünk előtt úszkáló fekete, fehér, fényes pontok megtudtuk, hogy a kor előrehaladtával kialakuló ártalmatlan jelenség. Az oka: a szemet kitöltő folyadékban úszkáló elhalt sejtek és különböző egyéb „képletek”. Ha jól megfigyeljük, leginkább akkor válnak láthatóvá, ha egy világos homogén felületre nézünk, például egy fehér falfelületre vagy az égre. Nincs vele teendő, átmeneti kellemetlenséget jelent csak.

Ezzel szemben, viszont ha az ember látótér kiesést tapasztal, azonnal orvoshoz kell fordulnia – tudtuk meg Horváth doktor úrtól. Ennek a tünetnek több komoly oka lehet, a legvalószínűbb az ideghártya-, azaz a retinaleválás. Ez az állapot azonnali műtétet igényel. Megtudtuk, hogy rengeteget fejlődött az eljárás az elmúlt évtizedekben, de az azonnali orvosi ellátás elengedhetetlen a sikeres gyógyuláshoz. Ebben az állapotban órákban mérhető az eredményes gyógyulás esélye.

Sokan kíváncsiak voltak arra is, hogy hasznosak-e, hatásosak-e a szemvédő vitaminok. Kiderült, hogy ezen a területen sem kell a reklámoknak mindent elhinnünk. Csak nagyon speciális szembetegségek esetén igazolt bizonyos vitaminokról, hogy hozzájárulnak, ha nem is a gyógyuláshoz, de a degenerációs folyamat lassításához.

Hogy ne csak idősebb kori problémákról essen szó, téma volt még a kancsalság. Ha a szülő kicsit is bizonytalan, érdemes azonnal orvoshoz fordulnia, mert hat éves kor alatt a terápia sokkal hatékonyabb. Éppen ezért nagy szerepe van/lenne a gyerekek három év alatti szűrésének, hiszen a javulási esély hat éves kor felett gyakorlatilag már nem számottevő. Pedig a kancsalság lelkileg is nagyon megviseli a gyermeket.

Reméljük, hogy a legközelebb is ilyen jó hangulatú, nagy érdeklődére számot tartó klubdélután lesz!