A Tatai Környezetvédelmi Zrt. Almásfüzitőn végzett hulladékhasznosítási és rekultivációs tevékenysége hasznos és eredményes. Ezt a Kormányhivatal most kiadott határozata szögezi le. A határozat szerint az almásfüzitői tározókon alkalmazott hulladékkezelési technológia nemcsak, hogy nem gyakorol negatív hatást az emberi egészségre, illetve környezetre, de az alkalmazott lefedés a legjobb mód a tározók kezelésére.

A Kormányhivatal 2015. július 30-i határozatában rögzíti, hogy

• a tevékenység „önmagában nem jelent kockázatot az emberi egészségre, élő szervezetre, a vízre, levegőre, talajra, az élővilágra” – 13. oldal
  • „Az itt folyó hulladékhasznosítási tevékenység segíti a tározók rekultivációját, mivel az előállított fedőanyagot helyben hasznosítják a vörösiszap tározók felszínének fedésére, megakadályozva ezzel a kiporzást.” – 14. oldal
  • „A Duna-part élőhelyeire nézve a rekultiváció szintén pozitív hatású. A 2014-es helyszíni bejárás során a parti növényzetben káros hatás, elváltozás nem volt megfigyelhető.” – 14. oldal
  • „A tevékenységnek a végeztével pedig, a rekultiváció során lefedés és növénytelepítés történik, amely szintén kedvező.” – 14. oldal
  • „A hasznosítási tevékenység fentiek figyelembe vételével védett természeti értéket nem veszélyeztet … a tevékenység természet- és tájvédelmi érdeket nem sért.” – 15. oldal

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. időközben befejezte az almásfüzitői tározók teljes körű tényfeltárását is, amelyet kizárólag nemzetközileg is elismert magyarországi szakértőcsoportok (cégek, egyetemek, tudományos intézetek, független szakértők) végeztek. Az ezzel kapcsolatos jogerős kormányhivatali határozat (2015. július 06.) megállapítja, hogy a térségben fellelhető szennyezettség egyértelműen az egykori timföldgyár és más korábbi ipari létesítmények működéséhez köthető, valamint a tározókkal kapcsolatos beavatkozási lehetőségek közül környezetvédelmi és gazdasági szempontból a tározók lefedésének folytatása, és a szennyezés helyben történő lokalizálása a támogatandó.

A kormányhivatal 2015. július 30-i határozatában nem a tevékenység szakmaiságát vagy pozitív környezeti hatásait vitatja, hanem jogértelmezési kérdéseket vet fel. Ezt támasztja alá, hogy a most felülvizsgált engedély kiadásakor hatályos jogszabály a biológiailag lebomló szerves anyagok areob vagy anaerob lebontását hasznosításnak minősítette.

Az engedélyezési folyamatban a pozitív környezeti hatásokkal járó tevékenység jogszabályi változásoknak megfelelő értelmezése folyik. Ebben az értelmezésben véleménykülönbség van a kormányhivatal és Tatai Környezetvédelmi Zrt. között, ezért a cég él fellebbezési jogával, így a másodfokú eljárásra marad a megfelelő jogi megoldás meghatározása. A hulladékhasznosítási tevékenység összgazdasági érdek, a jelenlegi egyetlen járható, környezetbarát alternatíva, a tározók lefedése pedig mind a helyi lakosok, mind a természeti környezet számára is kiemelten fontos.

További információ:

Tatai Környezetvédelmi Zrt.