2011. december 8-án, csütörtökön, akkreditált laborral vetetett vízmintát Almásfüzitőnél a rendkívül alacsony vízállású Duna menti talajvízből a Tatai Környezetvédelmi Zrt.  A cég azért kezdeményezte az önkéntes mintavételt, mert az egykori Almásfüzitői Timföldgyár működési területe mellett a folyómeder sekély vizes részeinél a napokban néhány helyen barna színű elszíneződést találtak.

Az egykori timföldgyár évtizedekig szennyezte a környék talajvizét, a terület jelenlegi tulajdonosának tevékenysége következtében a szennyezettségi értékek mára radikálisan csökkentek, nem egy esetben az egykori szint felére. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. szakértőinek álláspontja szerint a talajvíz kisebb, barnás elszíneződésének az az oka, hogy a szennyezett talajvíz kioldotta a meder talajában lévő humuszos anyagot. Ezek a lebomló szerves anyagok színezték el néhány helyen, kisebb foltokban a talajvizet. Ilyen jelenség a Duna más szakaszainál is megfigyelhető sekély vízállásnál, amikor a pangó talajvíz megjelenik.

A cég tájékoztatása szerint 2003-ban Almásfüzitőnél már tapasztaltak hasonló esetet. Akkor a környezetvédelmi felügyelőség vizsgálata megállapította, hogy a szennyezett talajvíz a folyómeder talajából ártalmatlan humuszt oldott ki és az színezte el kisebb foltokban a sekély vizet. A jelenség akkor tapasztalható, amikor a Duna vízállása rendkívül alacsony, és a part menti szennyezett talajvíz a folyó irányába tud elmozdulni. A humuszban lévő szerves anyagok bomlása hasonló ahhoz, amikor állóvízbe hullott falevelek kezdenek el lebomlani. A folyamat az egészségre, a folyó élővilágára nem veszélyes.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. hasonlóan 2003-hoz, most is óvatosságból és elővigyázatosságból vizsgáltatja meg akkreditált laboratóriummal a talajvizet. A cég a csütörtökön vett vízminta vizsgálati eredményeit a laborvizsgálat befejeződése után közzéteszi.