A Tatai Környezetvédelmi Zrt. 2012. január 25-én, 10 óra 10 perckor a vállalat tevékenységét bemutató dokumentum gyűjteményt adott át Ambrus Dánielnek, az Európai Unió Magyarországi Képviselete politikai vezetőjének. Farkas Béla környezetvédelmi igazgató és Cseszregi Róbert szóvivő meghívták a Képviselet szakértőit, hogy a helyszínen ismerkedjenek meg az egykori Almásfüzitői Timföldgyár által hátrahagyott vörösiszap-tározók mesterséges talajjal történő lefedésével.

A dokumentumok átadására és az uniós képviselet meghívására azt követően került sor, hogy a Greenpeace bejelentette, manapság divatos „európai uniós jogsértési eljárást” kezdeményez az almásfüzitői tározók ügyében. Mivel ilyen eljárás csak tagországok ellen folyhat, vállalatok ellen nem, ezért a Greenpeace lépése Magyarország feljelentésével azonos. Tavaly októberben a Greenpeace már többek között román és ukrán aktivistákkal megszállta a győri környezetvédelmi hatóság épületét, és később, célzatos sajtóközleményeik és szlovákiai akciójuk nyomán Szlovákiában vizsgálatot indítottak Magyarország ellen. Ezt követi most a Magyarország elleni „jogsértési eljárás” kezdeményezése az Európai Uniónál.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. üdvözli, ha az uniós szervezetek is megismerik azt a tevékenységet, amellyel a cég Almásfüzitőn megakadályozza az évtizedekkel ezelőtt felhagyott vörösiszap-tározók kiporzását.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. működésével kapcsolatos engedélyek jogszerűek, azaz megfelelnek az összes hatályos magyar és európai uniós előírásnak. A cég 1986 óta fedi le mesterséges talajjal az egykori Almásfüzitői Timföldgyár által hátrahagyott vörösiszap-tározókat. Azóta a magyar hatóságok rendszeresen vizsgálják tevékenységét, engedélyét 5 évente újítják meg hónapokig tartó felülvizsgálatot követően. Csak az elmúlt egy évben tucatnyi magyar hatóság több mint 20 ellenőrzést tartott, és minden esetben azt állapította meg, hogy a tevékenység az előírásoknak megfelelően történik.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. eddig is EU-konform módon dolgozott. Még a Greenpeace által rendelt jogi szakvélemény is egyértelművé teszi, hogy amennyiben Magyarország az új uniós irányelvnek megfelelően módosítja  a hulladékgazdálkodási törvényt, a támogatott kezelési prioritási sorrend a – cég által is végzett – hulladékhasznosítást helyezi előtérbe, a többi ártalmatlanítási eljárással szemben.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. célja továbbra is az, hogy EU-konform módon, hatékonyan dolgozzon a környezeti állapot javítása érdekében.

További információ:

Tatai Környezetvédelmi Zrt.