Budapest, 2013. július 5. - Csiba Katalin LMP szóvivő a Greenpeace két évvel ezelőtti közleményére hivatkozva azt állítja, hogy az árvíz elmúltával esetleg szivárogni fog az almásfüzitői vörösiszap-tározó. A magyar vízügyi és környezetvédelmi hatóságok, valamint a tározó felszínét mesterséges talajjal lefedő Tatai Környezetvédelmi Zrt. azonban évtizedek óta folyamatosan ellenőrzik a talajvíz állapotát. 14 hatóság, 62 vizsgálata, és mérések egész sora bizonyítja, hogy az almásfüzitői tározók stabilak és nem szivárognak.

Miután a Greenpeace riogatása nem jött be, hogy az almásfüzitői vörösiszap-tározók gátjait elsodorja az árvíz, most Csiba Katalin LMP szóvivő azzal állt elő, mégsem a magas vízzel van gond, hanem az alacsonnyal, mivel szerinte ilyenkor szivároghatnak a gátak. Mindez szakmailag megalapozatlan állítás, amit többször bizonyítottak a környezetvédelmi és vízügyi hatóságok, valamint a rekultivációt végző Tatai Környezetvédelmi Zrt. mérési eredményei.

Csiba Katalin egy, már többször cáfolt Greenpeace nyilatkozatra hivatkozik, amely szerint a környéken vett mintában magas az arzén érték. Azonban a civil szervezet nem hajlandó közzétenni a hiteles mérési jegyzőkönyvet, nem közli, hogy hol és mikor vette a mintát, és nem rendelkezik kontroll anyaggal. Ugyanakkor ellenőrzött méréseket végeztek a magyar és a szlovák hatóságok is. Ezek nyilvánosságra hozott akkreditált eredménye bizonyította, hogy folyamatosan javul a környezet állapota, nem kerül sem vörösiszap, sem más szennyező anyag a talajba vagy a Dunába. Az LMP szóvivője vagy egy nemlétező vagy egy szakszerűtlen, ellenőrizhetetlen mérési eredményre hivatkozik. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. továbbra is fontosnak tartja, hogy az akkreditált hatósági mérések és vizsgálatok eredményeit bárki megtekinthesse.

A szóvivő csak annyit ígér, ha kormányra kerülnek, alapos vizsgálatot végeznek. Csiba Katalin bizonyára ismeri a parlamenti vizsgálat eredményeit, amelyben pártjának képviselője is részt vett. A vizsgálóbizottság Almásfüzitőn mindent rendben talált. Csiba üdvözli, hogy a Greenpeace feljelentette Magyarországot az Európai Uniónál. Ám ellenőrzések egész sora igazolja a tevékenység sikerességét. A kolontári tragédia óta 14 hatóság, szervezet 62 hivatalos vizsgálatot végzett Almásfüzitőn, s ezek mindent rendben találtak. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. továbbra is nyitott minden hazai és EU-s vizsgálatra.

Csiba felveti, hogy a vörösiszapot szállítsák el Magyarországról. Ezzel egyrészt megfosztaná Magyarországot egy a világon mindenütt stratégiai nyersanyagnak számító nemzeti kincstől. Másrészt, egy zöld párt képviselőjétől különös, hogy egy általuk veszélyesnek tartott környezetvédelmi problémát egy másik országba exportálnának.

Az almásfüzitői vörösiszap tározók a múlt örökségéhez tartoznak. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. rekultivációs munkája során arra vállalkozott, hogy visszaadja a természetnek az egykor marsbéli tájnak kinéző terület. Mára a rekultivált területen újjáéledt a növényzet, visszaköltöztek az állatok. Almásfüzitő és a szomszédos települések lakói ragaszkodnak a rekultiváció befejezéséhez. Ők tudják: az almásfüzitői gátak szilárdak, semmi nem szivárog s az életük minősége lényegesen javult amióta a tározókat növényzet borítja.

További információ:

Tatai Környezetvédelmi Zrt.