Tata, 2013. július 8.

Tisztelt Képviselő Úr!

Június 6-án Ön, mint a HÍD-MOST képviselője és a Szlovák Köztársaság korábbi környezetvédelmi minisztere az alábbi nyilatkozatot adta “A Duna áradása következtében komoly, európai szintű környezeti katasztrófa fenyeget, amely közvetlenül érintheti a szlovákiai Komárom alatti Duna-szakasz lakosságának biztonságát és ivóvízkészletét” – írta. Mivel sajtóban tett nyilatkozata a mi cégünk tevékenységét érinti, engedje meg, hogy az árvíz elmúltával a ránk vonatkozó részekre reagáljunk. Továbbá bízunk benne, hogy az árvízi veszély elmúltával bizonyára Ön is látja, hogy alaptalanok voltak a félelmei.

Ezúton szeretném tájékoztatni, hogy mielőtt az Ön nyilatkozata megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár külön-külön is tájékoztatta a sajtót arról, hogy a magyar hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak mások mellett az almásfüzitői tározóra is. A Bányakapitányság naponta, a Vízügyi Igazgatóság, a Katasztrófavédelem és a Környezetvédelmi hatóság óránként ellenőrizte a gátakat. Ezt tették a tározót üzemeltető Tatai Környezetvédelmi Zrt. munkatársai is folyamatosan, a nap 24 órájában. Az almásfüzitői védekezésről megnyugtatóan nyilatkozott Láng István, az árvízvédelmi hatóság helyettes vezetője, és Kossa György a katasztrófavédelem illetékes vezetője is. Erről a magyar és szlovák sajtó is beszámolt. A fenti hatóságok, illetve Illés Zoltán a szükséges szakmai vizsgálatok, illetve helyszíni szemle alapján tették meg nyilatkozataikat.

Ön így folytatta nyilatkozatát: „fennáll a veszély, hogy az árvíz eláztatja és átszakítja a Duna és a zagytározó közös gátját. Az is elég, ha elszabadul egy nagyobb uszály – csütörtökön Komáromban már meg is történt – és belegázol a töltésbe vagy kiforgat néhány fát, ami gátszakadást okozhat. A gátszakadás az ajkai vörösiszap-katasztrófánál sokkal komolyabb szerencsétlenséget okozhat. Ha a vörösiszap és a belekevert veszélyes hulladék belefolyik a Dunába, nemcsak a Dunakanyart önti el a szennyezett víz, hanem Budapestet is, és a Fekete-tengerig  megmérgezheti az ivóvizet és kihalhat a Duna élővilága.”

A tározó gátját többszörös fasor védi a Duna felől az ártéri részen, amely miatt 40 méternél közelebb semmiképp se kerülhet hozzá uszály. Emellett a gát 50 méter talpszélességű és a Bős-Nagymarosi Vízlépcső építése idején kőszórással külön meg is erősítették, így közel 60 éve ez a magyar Duna egyik legerősebb, legstabilabb gátszakasza. Ám ez a gát nem csak erős és széles, hanem hat méterrel magasabb annál, ahol az „évszázad árvize” tetőzött. Erről adott korrekt és pontos tudósítást a szlovák hírügynökség, akik az Ön nyilatkozatában említett veszélyhelyzet miatt jöttek a helyszínre ahol azt találták (és jelentették), hogy Almásfüzitőn minden a legnagyobb rendben van. A vörösiszap szilárd, így kifolyása nem reális, Illés Zoltán államtitkár úr szerint munkánk révén, a gát belülről is további támasztékot nyert, így még biztonságosabb.

Szeretnénk megnyugtatni Önt atekintetben is, hogy Almásfüzitőn semmiféle hulladékot nem keverünk a vörösiszapba. Az évtizedekkel ezelőtt felhagyott, mára teljesen megszilárdult vörösiszap tetejére a kiporzás megakadályozására helyezünk el mesterséges talajt. Olyan anyagot, amelyet a környezetvédelmi hatóság folyamatosan ellenőriz, s amit más sérült területek rekultivációjára vagy akár szántóföldekre is kihelyezhető. Almásfüzitőn ezen a talajon ma már rendkívül dús vegetáció nő, füvek, virágok, védett növények mellett rágcsálók, nyulak, őzek és védett madarak sora él rajta. A szomszédos patakban pedig évek óta hódok élnek. Schweitzer Ferenc professzor az árvízet követően a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlésen számolt be arról, hogy példaértékűnek tartja rekultivációs munkánkat.

Tisztelt Képviselő úr!

Tavaly nyáron az akkori rendkívül alacsony dunai vízállásnál a Greenpeace azt állította, hogy „szivárog a tározó”, Ön miniszterként vizsgálatot rendelt el emiatt. Az eredmény bizonyította, hogy a tározóból a Dunába nem kerül sem vörösiszap, sem más szennyeződés. Ugyanezt bizonyították a magyar hatóságok mérései is. Az almásfüzitői tározók erősek, biztonságosak és nem szivárognak. A szálló por mennyisége az egyharmincadára csökkent, a talajvíz évtizedekkel ezelőtti szennyezettsége is folyamatosan csökken, számos értékben a felére apadt. A vörösiszap-tározó rekultivációja már 80%-ban befejeződött. Magyarország az előző rendszerből itt maradt környezeti problémáját sikerrel oldja meg.

Minderről szívesen tájékoztatjuk Önt személyesen is, a helyszínen, ahol közvetlenül is meggyőződhet munkánk eredményességéről, a tározó biztonságáról.

Tisztelettel

Tatai Környezetvédelmi Zrt.