A rekultivációs tevékenység célja minden esetben a roncsolt terület, tájba illesztése, illetve az eredeti állapot visszaállítása, ha ez lehetséges. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. Almásfüzitőn felhagyott veszélyes-hulladék tározók tájseb jellegét szünteti meg azáltal, hogy a tározók porzásmentesítését végzi el. A természetes környezet kialakítása érdekében válogatatlan, természetvédelmi területről származó fűmagkeverékkel vetik be a fedőréteget és minimális kezeléssel, rendszeres kaszálással engedik, hogy a természetes életfeltételek szabadon kialakuljanak.

A kora nyár beköszöntével az almásfüzitői VII-es számú vörösiszap-tározó rekultivált részén is virágba borult a természet. A tározó üde zöld színét többek között az angolperje, a csomós ebír, a taréjos búzafű, a pántlikafű és a csillagpázsit biztosítja. A kisebb mélyedésekben gyakoriak a sások Természetesen gyomnövények is élnek a területen, közülük a legismertebb a boszorkányos mesékből ismert varázsital-alapanyag, a csattanó maszlag. A valóságban erősen mérgező növényt korábban fájdalomcsillapításra és altatásra használták. Bódító hatására utalnak az irodalomból, de a köznyelvből is jól ismert „beveszi a maszlagot” kifejezés.

Érdemes kitérni a tározón megtelepedett gyógynövényekre is. Egy néhány évvel ezelőtti felmérés több mint húszféle gyógyhatású növényt számlált össze a tározón és közvetlen környezetében. Ezek nagy része minden évben megjelenik, így idén is lehet találni köhögés ellen használatos lándzsás útifüvet és szöszös ökörfarkkórót, vízhajtóként és görcsoldóként is ismert orvosi somkórót vagy a népnyelvben forrasztófűnek emlegetett, borogatásával az eltört csontok összeforradását elősegítő fekete nadálytövet.

A tározó bányaterületnek számít, a szabályok szerint nem szabad kivinni róla semmit, így növényeket sem. A mezőt azonban évente kétszer lekaszálják és a levágott levelekből, szárakból, virágokból pedig értékes humusz alapanyaga képződik a következő évre.