2014. május 29-én tartotta soros összejövetelét az almásfüzitői Egészség- és Életmódklub a Községi és Iskolai Könyvtárban. A házigazda ezúttal Karánsebesy Kata volt, a téma pedig az, hogyan táplálkozzunk egészségesen?

A klubot az Önkormányzat és a Tatai Környezetvédelmi Zrt. kezdeményezésére hozta létre dr. Varsányi Balázs háziorvos 2012-ben.

Az Egészségklub mottója, „tegyünk többet önmagunkért”. Itt szinte mindig csak olyan témákról esik szó, amiket egy kis odafigyeléssel, tudatossággal bárki beépíthet saját életvitelébe.

Az egészséges táplálkozás illik ebbe a sorba. Az összejövetel első felében Hartmann Gabriella dietetikus tartott előadást. Mint mondta, 40%-ban csak azon múlik a különböző betegségek, elváltozások kialakulása, hogy mennyire figyelünk egészségünkre.

Olyan témákat érintett, amikről bár sokat lehet hallani, olvasni mostanában, mindig marad az emberekben némi bizonytalanság ezekkel kapcsolatban. A jelenlévők megtudhatták, hogy margarin helyett inkább vajat érdemes fogyasztani, vagy azt is, hogy az olaj sok esetben egészségtelenebb, mint a zsír.

Előbb nemzetközi, majd hazai kutatási eredményeket mutatott be, amik alátámasztották az elhangzottakat. Érdekes adat, hogy a nők sokkal inkább hajlandóak részt venni a különböző szűrő- és prevenciós vizsgálatokon, mint a férfiak. Ezt a tapasztalatot az is megerősítette, hogy a közönség jelentős többségét hölgyek alkották.

Az előadást ételkóstoló követte. A reformételek hallatán fanyalgók biztosan félreteszik előítéleteiket a menüsort olvasva. Előételnek különböző zöldségeket kínáltak a házigazdák tejfölös-sajtos szósszal párosítva, amit a fogyasztás módja miatt neveznek „mártogatósnak”. A főétel kuszkusz (észak-afrikai eredetű, búzadara alapból készült fogás), míg a desszert zabpelyhes sütemény volt, ami nem más, mint a meggyes pite egészséges változata.

A klubdélután leginkább abból a szempontból volt tanulságos, hogy mindenki tehet saját egészségéért, akár idős, akár fiatal. Nincsenek nagy titkok: figyelni kell a táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra.