Egészség és életmódklub Almásfüzitőn: a mediterrán étrend volt a téma.

2012 novemberében A Tatai Környezevédelmi Zrt. és a helyi önkormányzat kezdeményezésére, dr. Varsányi Balázs létrehozta Almásfüzítőn az életmódklubot.

Megfelelőnek látszott az alap. Varsányi doktor úr mindig gondosan választotta meg a témákat, amelyek a nem betegeket isfoglalkoztatják: depresszió, stressz, cukorbetegség, koleszterin-szint. Mind-mind olyan kérdés, amivel kapcsolatban már sokakban felvetődhetett: érintett vagyok-e? Vajon mit tehetünk azért, hogy lelkileg jól kezeljük életünk nehéz helyzeteit, ne roppanjunk bele az időnként ránk nehezedő terhekbe, hol van az a pont, amikor már orvoshoz kell fordulni? Mi is az a cukorbetegség, és meg lehet-e előzni? És a koleszterin? Milyen érték az, ami még megfelel, lehet-e csökkenteni a szintjét?

A klubfoglalkozás mindig méréssel kezdődik: ki-ki ellenőrizheti, hol tart. Hátradőlhet-e nyugodtan, vagy szaladjon a háziorvoshoz? Nem ártana időről időre orvoshoz fordulni, ha nem kínoz semmi, akkor is.  Varsányi doktor úr, a maga fanyar humorával rendre úgy zárja le a rendezvényeket, hogy kicsit „neveli” a jelenlévőket: törődjenek többet a saját egészségükkel, tegyenek érte, menjenek orvoshoz, fogadják meg a tanácsokat. Legfőképpen: ne dohányozzanak!

Ezeken a klubestekben nem csak az elméletről esik szó, hanem praktikus dolgokról, amit ha hazamennek, alkalmazhatnak is a résztvevők. A legutóbbi alkalommal a dietetikustól megtudhatták, mi az a mediterrán étrend:

• Naponta legalább 400 gramm zöldséget, gyümölcsöt vagy salátát kell enni, ez lehet fagyasztott vagy friss, szárított vagy konzerv
  • Minél többször extra szűz olivaolajat vagy repceolajat kell használni
  • Legalább naponta egyszer teljes kiőrlésű kenyeret és gabonafélét kell fogyasztani
  • Fontos a hüvelyesek ételek fogyasztása, magas rosttartalmuk nélkülözhetetlen az egészséges táplálkozásban
  • Sovány húsokat, még inkább halat kell enni. A hús inkább a köret legyen, ne a fő összetevője az ételnek
  • Fontos a csökkentett zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása
  • Az alkoholról nem kell lemondani, de napi egy pohár bornál ne igyunk többet

Az a 30-40 érdeklődő, aki jelen szokott lenni, már egy igazi klubot alkot, és ez azt bizonyítja, hogy érdemes folytatni.