A népszerű török-kori fesztivál 2014-ben május 30-31-én, valamint június 1-jén kerül megrendezésre a tatai vár környékén. A fesztivált a Tatai Környezetvédelmi Zrt. is támogatta.

A Tatai Patara időutazás a XVI. századba. A fesztivállal azokra törökverő magyar hősökre emlékezünk, akik visszafoglalták a török kézre került tatai várat. Nem is akárhogy, hanem egy eszes találmánnyal, a kapupetárdával, a patarával, amelyről ez a történelmi fesztivál is a nevét kapta.

Ezt a különleges kalandot kínálja a színpompás eseménysorozat, mely Tata török kori életét, eseményeit eleveníti fel. A seregek felvonulása és mustrája után muskétás, pokás vitézek és janicsárok idézik fel a korabeli szárazföldi harcokat, vízi és lovas ütközetek mutatják be a hadviselés mesterfogásait.

A látványos és mozgalmas történelmi fesztivál remek szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget kínál az egész család számára, amellet, hogy történelmi ismereteiket is felfrissíthetik a látogatók.