Habár Almásfüzitő kis település, mégis sok nagyközség, vagy akár város irigyelheti a füzitői civil életet. Önszerveződő egyesületek, klubok biztosítják, hogy mindenki megtalálhassa az érdeklődéséhez leginkább illő elfoglaltságot.

A Füzitői Napok, a Petőfi Művelődési Ház által szervezett program évek óta látogatók százait vonzza. Szerepe van a népszerűségben a színpadi műsoroknak, ahol délelőttönként általában helyi csoportok mutatják be mennyit fejlődtek egy év alatt, délutántól pedig népszerű együttesek lépnek fel. Remek ötlet volt a mostanra hagyománnyá nemesedett főzőversenyt meghirdetni, mert élmény maga a főzés és persze a produkciók elfogyasztása is. Az eseményen néhány éve a település egyik nagyvállalata, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. is részt vesz, és mindig hoz magával valamilyen tanulságosan szórakoztató játékot. A gyerekek idén például környezettudatosságra nevelő, játékos szelektív-hulladékgyűjtő versenyen vehettek részt a TKV szervezésében. A cég dolgozói szívesen elmagyarázták tevékenységük lényegét az érdeklődőknek, a munkálatokat látványosan modellező makettek segítségével.

Az Önkormányzat és a Tatai Környezetvédelmi Zrt. együttműködésében létrehozott Egészségklub 2012 óta működik. A klubdélutánok kéthavonta egyszer kerülnek megrendezésre, ahol korszerű táplálkozással és egészségmegőrző praktikákkal ismerkedhet meg a közönség, ráadásul a rendezvényekhez rendszerint valamilyen ingyenes szűrővizsgálat is kapcsolódik. Az Egészségklub a Füzitői Napokon is rendszeresen részt vesz, ebben az évben egészségmegőrző sarkot nyitottak, ahol ingyenesen vérnyomást és vércukorszintet mértek, valamint életmód és étkezési tanácsokkal látták el az érdeklődőket. A klub működésének sikerét mi sem jelzi jobban, mint hogy minden alkalommal megtelnek a közönségnek fenntartott sorok a könyvtárban.

A Harmonikus Életért Alapítvány azzal a céllal alakult meg, hogy segítse az időseket és a nehezebb anyagi körülmények között élőket. Már 20 éve kulturális programokat, kirándulásokat szerveznek, szoros kapcsolatban állnak a Nosztalgia Nyugdíjas Klubbal. A közösséget az együtt átélt élmények, a segítségnyújtás öröme tartja egyben. Működésük alapját az 1%-os adófelajánlások jelentik. Aki fontosnak érzi, ilyen módon is támogathatja céljaik megvalósulását.

A Timföld Horgászegyesület évek óta rendszeresen megtartja népszerű nyári családi napját. A korábbiakhoz hasonlóan idén is sikeresen zajlott a több száz fős rendezvény, ahova nemcsak az egyesület pecásai látogattak ki, hanem mindenki, aki kedvet kapott a délutáni főzőversenyhez és családi vetélkedőhöz. A kisebbek talán mégis az ugrálóvárat élvezték a leginkább.

A Fekete István Iskola napközis táborai sokat segítenek a családokon a nyári időszakban. Nem csak tanári felügyeletről van szó, a diákok aktívan töltik az időt, ha van rá lehetőség, utaznak is. Voltak például a Győri Mobilis Kiállításon is, illetve sok időt töltenek a szabadban, esetleg vízparton, ahol nagy könnyebbséget jelent, hogy a diákok szinte mindegyike tud úszni, hiszen a másodikosok évről évre úszótanfolyamon vehetnek részt Komáromban.

Az almásfüzitői alapítványok, egyesületek közösségi kezdeményezésre jöttek létre, civil részvétellel működnek, ezért örömmel fogadnak minden támogatást, legyen az anyagi segítség vagy társadalmi munka. Nagy köszönetet jár minden támogatónak és önkéntesnek, akik áldozatos munkájukkal motorjai közösségünknek.